ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού  1566
Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας  1591
Δασαρχείο Πεντέλης  2106135010, 2106134896

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

«Ηθικός αυτουργός των εμπρηστών είναι το κράτος»

πηγή: TVXS


Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών; Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, κ.Μπόκαρης, μιλά στο tvxs για το πώς η ελλιπής χρηματοδότηση, ο ανεπαρκής σχεδιασμός και κυρίως οι «εκπτώσεις» στο νομικό πλαίσιο προστασίας των δασών οδήγησαν στην καταστροφή.

«Ηθικός αυτουργός των εμπρηστών είναι το ίδιο το κράτος», καταγγέλλει ο κ.Μπόκαρης. Και πράγματι - όσο και αν ακούγεται σκληρό - το γεγονός αυτό είναι απολύτως αληθές, καθώς η ίδια η κυβέρνηση «διαπαιδαγωγεί» τους πολίτες, δείχνοντάς τους ότι μπορούν να καταστρέφουν το δάσος και στη συνέχεια να το εκμεταλλεύονται οικοδομικά για κερδοσκοπία. Ήταν, κατά συνέπεια, αναμενόμενο ότι σύντομα οι επίδοξοι εμπρηστές θα «αναλάμβαν έργο», τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να τροποποιήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος με σκοπό να μειωθεί η συνταγματική προστασία του δάσους, ενώ ταυτόχρονα οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται εισάγουν όλο και περισσότερες «εκπτώσεις» στην προστασία των ορεινών όγκων.

Αν στα παραπάνω προστεθεί ο ελλιπώς οργανωμένος και κακοδιοικούμενος δημόσιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη χρηματοδότηση και τις χιλιάδες κενές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα, τότε οι πυρκαγιές που συγκλονίζουν την Αττική φαντάζουν σε κάθε νοήμονα νου ως μια «αναμενόμενη καταστροφή».

Kάμερα: Αλέξανδρος Αριστόπουλος
Μοντάζ: Λίνα Δαμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(Πριν καταχωρίσετε οριστικά κάποιο σχόλιο παρακαλώ να το ελέγxετε ξανά με την προεπισκόπηση.)

"Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό."

[Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 117, παράγραφος 3]