ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού  1566
Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας  1591
Δασαρχείο Πεντέλης  2106135010, 2106134896

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Σχέδιο-κειμένου προς συζήτηση

Το σχέδιο-κειμένου που ακολουθεί συντάχθηκε από τους Στ. Τσογκανή, Παν. Φελούρη και Αιμ. Χρηστάκη προκειμένου να υποβληθεί στην Κοινότητα Πικερμίου ως υπόμνημα της συνέλευσης (9/9/2009) των εθελοντών από το πυροφυλάκιο της Διώνης. Το σχέδιο-κειμένου θα πρέπει πρώτα να διανεμηθεί σε όλους τους εθελοντές, να συζητηθεί αναλυτικά και να οριστικοποιηθεί σε μια προσεχή (πότε;) συνέλευση.

Mνημόνιο προς Κοινότητα Πικερμίου

Θέμα: Παρατηρήσεις και προτάσεις από εθελοντές του Πυροφυλακίου Πικερμίου

Πικέρμι, 23/9/2009

Εμείς (η ΕΟΠ – Εθελοντική Ομάδα Πικερμίου ????) που συνεισφέραμε στη στελέχωση του Πυροφυλακίου Πικερμίου ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Κοινότητας περί τα μέσα Μαϊου 2009 έχουμε να εκθέσουμε τα εξής σε ό,τι αφορά στο θέμα της πυροφύλαξης και των καταστρεπτικών πυρκαγιών του Αυγούστου:

Α. Τι παρατηρήσαμε
Β. Τι προτείνουμε να γίνει
Γ. Με ποιόν τρόπο μπορούμε να συνεισφέρουμε

Αναλυτικότερα:

Α. Τι παρατηρήσαμε
  1. Υπήρξαν φέτος πολλά ακαθάριστα από ξερόχορτα οικόπεδα. Επιβάλλεται η Κοινότητα να πάρει σοβαρά μέτρα για τον καθαρισμό τους εξετάζοντας όλους τους πιθανούς τρόπους (στην περίπτωση που δεν βρίσκονται οι ιδιοκτήτες, που τα οικόπεδα είναι περιφραγμένα και κλειδωμένα).
  2. Υπήρξαν φέτος πολλοί ακαθάριστοι δημόσιοι δρόμοι (με σκουπίδια, δένδρα κλπ.). Κλασικό παράδειγμα η υπό διάνοιξη οδός Αιγαίου Πελάγους που ήταν πραγματική «θρυαλλίδα» με τα κομμένα και αφημένα εκεί (για …προσάναμμα) δένδρα και πεύκα εδώ και ένα χρόνο!
  3. Η θέση του Πυροφυλακίου δεν κρίνεται επαρκής:
·         ίσως θα πρέπει να πάει ψηλότερα (γιατί όχι και επί της δεξαμενής)
·         θα πρέπει να συνεπικουρηθεί από ένα τουλάχιστον ακόμη φυλάκιο (π.χ. επί του λόφου Έτους)
  1. Υπήρξαν σοβαρότατες ελλείψεις σε ότι αφορά σε:
·         οργάνωση και εκπαίδευση της ομάδας εθελοντών
·         γνώση όλων των εθελοντών για το που ακριβώς ευρίσκονται οι πυροσβεστικοί κρουνοί
·         τοπογραφία της περιοχής (ακριβή τοπωνύμια)
  1. Οι εθελοντές δεν μπορούσαν (και να το ήθελαν) να διευκολύνουν το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής (πού πολλές από αυτές ήλθαν από πολύ μακριά – Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα) παρέχοντας ούτε μια (στοιχειωδώς οργανωμένη) πληροφορία.
  2. Ομάδες δασοπυρόσβεσης που έφτασαν για να βοηθήσουν δεν είχαν κάποιον να τους υποδείξει που θα πάνε και πως θα πάνε.
  3. Κινητοποιήθηκε πλήθος κατοίκων της Διώνης στις δύο καταστροφικές ημέρες (23 και 24 Αυγούστου) χωρίς να ξέρουν τι θα πρέπει να κάνουν. Υπήρξε μεγάλη προθυμία αλλά χωρίς κανένα συντονισμό από κάποια υπεύθυνη αρχή, κάτι που συνεπάγεται τόσο αναποτελεσματικότητα όσο και άσκοπη έκθεση σε κίνδυνο.
  4. Μεγάλο μπλοκάρισμα δρόμων εξαιτίας σύγχυσης ακόμη και των δυνάμεων της τάξης αλλά και έλλειψης ενός βασικού σχεδίου αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων. Το σχέδιο Ξενοκράτης του οποίου ακούσαμε να γίνεται επίκληση (πολύ πρίν από την καταστροφή) ουσιαστικά δεν είδαμε να λειτουργεί (δεν ξέρουμε και αν υφίσταται, βεβαίως)
  5. Απουσίαζαν περιμετρικά της Κοινότητας δεξαμενές νερού που θα μπορούσαν να εφοδιάσουν τα ελικόπτερα (για παράδειγμα).
  6. Η δεξαμενή νερού άδειασε με αποτέλεσμα όσες προσπάθειες αναλαμβάνονταν από κατοίκους για προστασία εκείνη την ώρα να μη μπορούν να καρποφορήσουν. Δεν υπήρχε νερό και όπου υπήρχε δεν είχε πίεση.
 Β. Τι προτείνουμε
  1. Ανάληψη σοβαρής και συντονισμένης δράσης από την Κοινότητα στο συνολικό θέμα που ονομάζεται Πολιτική Προστασία. Κάτι τέτοιο απαιτεί:
·         Να ορισθεί μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για το σκοπό αυτό
·         Να ζητηθούν οι γνώμες των ειδικών (από πλευράς Πολιτείας αλλά και κατοίκων της Κοινότητας) και η συνεισφορά αυτών
·         Να οργανωθεί η εκπαίδευση και η ένταξη των εθελοντών στην Πολιτική Προστασία βάσει επαρκούς και αξιόπιστου σχεδίου καταρτισμένου από ειδικούς και επαγγελματίες και όχι από ερασιτέχνες και αυτοσχεδιάζοντες.
·         Η Κοινότητα θα παρέχει τον εξοπλισμό που απαιτείται και με συνεργασία Κοινότητας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα ενεργοποιούνται (σε περίπτωση πυρκαγιάς ή πλημμύρας) βάσει σχεδίου οι εθελοντές.
·         Το σχέδιο αξιοποίησης των εθελοντών μπορεί να φτάσει και σε αξιολόγησή τους, πιστοποίησή τους (σε ότι αφορά στην εκπαίδευσή τους), ασφάλιση από ατύχημα, για να ανταποκριθούν στην αστική ευθύνη που αναλαμβάνουν
·         Το σχέδιο μπορεί ακόμη να περιλάβει εξοικείωση των παιδιών (από ηλικίας 10 ετών και πάνω) των σχολείων της περιοχής με το περιβάλλον, το δάσος και τις αρχές της δασοπυρόσβεσης.
·         Δέσμευση κονδυλίων για προμήθεια υλικών και εξοπλισμού εθελοντών (ασύρματοι, γιλέκα, κονκάρδες για να είναι αναγνωρίσιμοι, κλπ.)
·         Προβολή του εθελοντισμού
·         Εκπόνηση τοπικού σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (και κοινοποίηση σε όλους τους κατοίκους)
·         Οργάνωση εκπαιδεύσεων στους κατοίκους της Κοινότητας και στις εθελοντικές ομάδες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ.
·         Ενεργοποίηση του Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας που ουσιαστικά δεν έχει μέλη!
  1. Η σχεδιαζόμενη αναδάσωση της περιοχής να λάβει υπ’ όψιν ειδικούς επιστήμονες και να μη γίνει τυχαία και αυτοσχεδιάζοντας.
  2. Να αναληφθεί δέσμευση από πλευράς Κοινότητας για τη μη ανοικοδόμηση των λόφων μεταξύ Διώνης και Ντραφίου (λόφοι Δασαμάρι κλπ.)
  3. Να γίνει καθαρισμός του ρέματος Βαλανάρη από ξερά δένδρα κλπ, απομάκρυνση σωλήνων υδρομάστευσης που κανείς δεν ξέρει από πού ξεκινούν και που καταλήγουν.
  4. Να καθαρισθούν όλες οι εστίες πιθανής πυρκαγιάς από τους δρόμους των οικισμών (π.χ. οδός Αγαίου Πελάγους κλπ.).
  5. Να ληφθούν μέτρα (ακόμη και με επιβολή προστίμων) για τον καθαρισμό από ξερά χόρτα των οικοπέδων της περιοχής.
  6. Παρουσίαση του έργου μας στο Κοινοτικό Συμβούλιο για αξιολόγηση και λήψη περαιτέρω μέτρων οργάνωσης εθελοντισμού.
  7. Παρουσίαση των προτάσεων μας στο Κοινοτικό Συμβούλιο.
  8. Δημιουργία επιπλέον δεξαμενών νερού.
  9. Aγορά μικρών οχημάτων πυρόσβεσης, ευέλικτων και ικανών για κατάσβεση μικρών εστιών φωτιάς μέσα σε οικισμούς.
  10. Διερεύνηση της αναγκαιότητας και της δυνατότητας δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης στα όρια συγκεκριμένων τμημάτων του οικισμού.
Γ. Με ποιόν τρόπο μπορούμε να συνεισφέρουμε

Είμαστε διατεθειμένοι για τα εξής:
  1. Να στελεχώσουμε συγκεκριμένες ομάδες δράσης που θα αφορούν σε:
·         θέματα δασοπροστασίας
·         θέματα αναδάσωσης
·         θέματα πλημμυρών
·         θέματα οργάνωσης εθελοντικής δράσης για παροχή ……
  1. Να φέρουμε σε επαφή την Κοινότητα με ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες που θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στη διεκπεραίωση του έργου των παραπάνω ομάδων
  2. Να αποκαταστήσουμε επαφή με άλλες δράσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα:
·         διάσωσης
·         αναδάσωσης
·         δασοπροστασίας
  1. Να δεσμευτούμε για συνδρομή και συνεισφορά με εθελοντική εργασία στην υλοποίηση σχεδίων της Κοινότητας.

1 σχόλιο:

  1. Σεβόμενη τον κόπο των τριών που έγραψαν αυτό το κείμενο (και εφόσον η επόμενη συνέλευση δεν είναι ακόμη ορατή) , θα ήθελα να δώσω ένα αρχικό feedback - όχι για το περιεχόμενο αναλυτικά, αλλά για κάποια γενικότερα θέματα που αναδύονται.

    1. Καταρχήν δέχομαι την καλή πρόθεση των συντακτών.

    2. Υπενθύμιση των δημοκρατικών διαδικασιών: Ένα υπόμνημα που στη συνέλευση λέχθηκε ότι θα καταρτιστεί με βάση τα όσα συζητήθηκαν σε αυτή, δεν μπορεί ξαφνικά να επανέρχεται προς συζήτηση συμπεριλαμβάνοντας και προσωπικές απόψεις που ούτε εκφράστηκαν ούτε συμφωνήθηκαν στη συνέλευση. Είναι βασικός κανόνας σεβασμού του σώματος της συνέλευσης. Οι προτάσεις πρώτα διατυπώνονται στη συνέλευση, συζητώνται και συνδιαμορφώνονται. (Επαναλαμβάνω δεν αποδίδω κακή πρόθεση)

    3. Συνολικό σχόλιο επί της κατεύθυνσης: μη βιαζόμαστε να παραδώσουμε χωρίς διαπραγμάτευση το δυναμικό μας. Το να υποσχόμαστε εθελοντές επί παντός του επιστητού μας καθιστά ένα βολικό γρανάζι ενός αναποτελεσματικού μηχανισμού - επομένως αναποτελεσματικούς και εμας. Ας επεξεργαστούμε συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης πρώτα και μετά θα συνομιλήσουμε/διαπραγματευθούμε με όσους απαιτούνται για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μας.

    4. Αντιπαρέρχομαι την άνιση βαρύτητα μεταξύ λεπτομερειακών και γενικόλογων τμημάτων - αυτό είναι θέμα χρόνου / ωρίμανσης μιας διαδικασίας που μόλις αρχίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(Πριν καταχωρίσετε οριστικά κάποιο σχόλιο παρακαλώ να το ελέγxετε ξανά με την προεπισκόπηση.)

"Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό."

[Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 117, παράγραφος 3]