ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού  1566
Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας  1591
Δασαρχείο Πεντέλης  2106135010, 2106134896

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Σαββατιάτικες εργασίες στα καμένα


Σήμερα (Σάββατο!) το πρωί ένα τεράστιο μηχάνημα τσάπας μπήκε στο ρέμα Δασαμάρι για εργασίες καθαρισμού του φράγματος από εργολαβία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ρωτήσαμε τους δύο παρόντες εργολάβους τι σχεδιάζουν να κάνουν και μας απάντησαν ότι θα μπουν σε διάφορα σημεία μέσα στη ρεματιά για τον καθαρισμό. Οπως είναι φανερό και από φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο παρόν ιστολόγιο, το ρέμα Δασαμάρι έχει πυκνή βλάστηση που ήδη δίνει δείγματα αναγέννησης και οι όποιες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό και διάνοιξη των φραγμάτων από τις λάσπες πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά με παρουσία αρμόδιου από τη δασική υπηρεσία και μόνο στο σημείο του φράγματος. Η πρόθεση των εργολάβων να εισβάλουν με το ισοπεδωτικό τους μηχάνημα σε διάφορα σημεία κατά μήκος του ρέματος για να ολοκληρώσουν στο άψε-σβήσε τις εργασίες τους θα ήταν καταστροφική για την χλωρίδα του ρέματος.
Κατόπιν της παρέμβασης μερικών κατοίκων αποχώρησαν ξαφνικά. Τι παίχτηκε άραγε;

2 σχόλια:

  1. Συμπληρωματικά αναφέρω ότι τηλεφωνήσαμε στο δασαρχείο, ο υπάλληλος του οποίου, όταν ήρθε (4 ώρες αργότερα!)μας είπε ορισμένα πράγματα που θα ήθελα να τα μοιραστώ:
    1. Να ειδοποιούμε το δασαρχείο όταν αντιλαμβανόμαστε εργασίες μέσα στα καμένα
    2. Οι εργασίες με μηχανήματα στα ρέματα αφορούν μόνο την κοίτη (ποτέ και τις όχθες)
    3. Οι λάσπες/χώματα που βγάζουν από την κοίτη δεν πρέπει να τοποθετούνται δίπλα όταν το έδαφος είναι κεκλιμένο, γιατί οι βροχές θα τα ξαναπαρασύρουν στην κοίτη. Οι εργολάβοι οφείλουν να τα μεταφορτώνουν αμέσως και να τα
    μεταφέρουν στον ενδεδειγμένο χώρο.

    Και μια δική μου παρατήρηση ακόμη: Δυστυχώς μόνο η παρέμβαση των κατοίκων μπορεί να επιβάλει τα αυτονόητα.
    Ναι, αναμφίβολα, να καθαριστούν τα φράγματα, αλλά όχι συνεπιφέροντας κι άλλες καταστροφές στην προσπάθεια αναγέννησης της φύσης. Για παράδειγμα, οι εργολάβοι ας φέρουν τα ενδεδειγμένα μηχανήματα -και όχι αυτά τα τεράστια για γρήγορες αρπαχτές. Αλλιώτικα, απλά θα μεταφέρονται κονδύλια με τρόπο που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των εργολάβων και όχι "την αντιπλημμυρική θωράκιση" για την οποία δίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι εργολάβοι γνωρίζουν να χειρίζονται μόνο τα μηχανήματα τους.
    Η αποστολή ενός μικρού συνεργείου χωρίς την συνοδεία ειδικού επιστήμονα, μόνο την προχειρότητα αντιμετωπίσεως των αντιπλημμυρικών έργων, από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να δείξει.
    Τα οποιαδήποτε αντιπλημμυρικά έργα, μπορούν να γίνονται αφού πρώτα ενημερωθεί η κοινότητα Πικερμίου και η Ν.Α.Α. Η άμεση παρακολούθηση των έργων από το δασαρχείο επιβάλλεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(Πριν καταχωρίσετε οριστικά κάποιο σχόλιο παρακαλώ να το ελέγxετε ξανά με την προεπισκόπηση.)

"Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό."

[Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 117, παράγραφος 3]