ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού  1566
Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας  1591
Δασαρχείο Πεντέλης  2106135010, 2106134896

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Χωρίς μελέτες τα αντιπλημμυρικά;

πηγή: ΣΚΑΙ, 09/09/2009, 10:42
Στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής
Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες είναι πιθανό να γίνουν στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, επισημαίνει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιώργος Τσακίρης.
Τονίζει ότι χωρίς μελέτες υπάρχει κίνδυνος να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα σε σημεία που δεν απαιτείται η κατασκευή τους και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και πλημμύρες αντί να τις αποτρέψουν.
Αναφέρει ότι ακόμα και τα κορμοφράγματα ή τα κορμοπλέγματα θα πρέπει να γίνονται σε περιοχές ανάλογα με την κλίση του εδάφους και όχι όπου να είναι.
Υποστηρίζει ότι οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται και με γνώμονα ότι η περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης θα παρουσιάσει φυσική αναγέννηση.

1 σχόλιο:

  1. Σχετικό απόσπασμα από το άρθρο του καθ. Γ. Τσακίρη στο Βήμα της Κυριακής 30 Αυγούστου:
    «Παράγοντες όπως ο χρόνος και η γεωμορφολογία των καμένων περιοχών δεν αφήνουν περιθώρια για εκτατικές επεμβάσεις και αντιδιαβρωτικά έργα με κλαδοπλέγματα ή κορμοδέματα ή κατασκευή μεγάλου αριθμού φραγμάτων από σκυρόδεμα, όπως συνηθίζεται ύστερα από κάθε μεγάλη πυρκαϊά. Το μόνο που μπορεί να γίνει άμεσα είναι η κατασκευή λίγων μικρών φραγμάτων από ξηρολιθιά (αν υπάρχει υλικό) ή με συρματοκιβώτια σε κατάλληλα κομβικά σημεία των ρεμάτων ή άλλες κατάλληλες στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις.
    Το δάσος δεν έχει ανάγκη από όγκους σκυροδέματος ή από εύφλεκτα υλικά που θα το απειλούν από ΄δώ και στο εξής, αλλά ούτε και από την αναταραχή που θα προκαλούν εκατοντάδες άνθρωποι (εργάτες, υλοτόμοι κ.ά.) για πολλές ημέρες.
    Σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στα πεδινά (όπως διεύρυνση κοίτης ή κλειστής διατομής), που ίσως είναι απαραίτητα, απαιτούν προσπάθεια πολλών χρόνων.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(Πριν καταχωρίσετε οριστικά κάποιο σχόλιο παρακαλώ να το ελέγxετε ξανά με την προεπισκόπηση.)

"Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό."

[Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 117, παράγραφος 3]